piatok 27. júna 2014

Koho zvoliť za grafickú kartu?


Zdá sa, že cenová vojna sa skončila. Ceny grafik AMD Radeon a NV GeForce GTX sa prestali významne hýbať a hlavne približovať. AMD hrajú do karát tieto fakty:



-Klesajúca podpora nVidia PhysX
-V herných konzolách XBOX One aj PlayStation4 sú použité AMD Radeon GCN+ grafiky takže vývoj nových hier prebieha priamo optimalizovaný pre ne
-AMD ponúka lepšie technológie aj vyšší výkon a to za výrazne nižšiu cenu oproti nVidia
-Veľkú úlohu bude evidentne hrať už aj Intelom podporované API MANTLE vytvorené priamo AMD
-Takmer ku každej grafike od AMD dostanete 1-3hry zadarmo

Pozrime sa napr. na High-End R9 290X vs 780Ti ako jedinou nevýhodou AMD je mierne (cca o 15%) vyššia spotreba, ale  pri +1GB RAM, a o 128bit lepšiej zbernici, s vyšším taktom jadra a RAM, väčším počtom TMU a takmer o 0,6TFLOP výkonu naviac v prospech AMD ale hlavne nižšej cene o 150€!!! je to pochopiteľné.

A to ešte nie je všetko! AMD to nedávno korunovala novou najvýkonnejšou grafikou sveta - vodou chladeným Radeon R9 295X2, ktorý síce stojí 1300 €, ale konkurenčné GTX TITAN Z s nižším výkonom a horšom chladením stojí až neuveriteľných 2700 €! (Čo sa vlastne považuje za najväčší FAIL tohto roka v podaní nVidia). V tejto situácii objektívne nemôžeme v žiadnom prípade odporučiť ani jednu z grafických kariet z edície GTX od nVidia!

Tým, ale nechceme povedať, že nVidia grafiky sú od teraz už zlé, ale v súčasnosti sú naozaj proti AMD technologicky horšie a cenovo maximálne nevýhodné. Karta sa môže s ďalšou generáciou maximálne otočiť, nVidia je ticho, takže uvidíme, či sa situácia v jej nVidia nejako zlepší, ale v súčasnosti jednoducho žiadna grafická karta GTX nedosahuje výhodnosti konkurenčných Radeon modelov. Kúpa GTX edícií grafík je dnes v mnohých prípadoch neznalosť situácie a okradnutie samého seba. Potom sa stáva, že vlastníci nVidia kariet sa dnes začínajú cítiť ako Shrek. :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára